Vi flyttar tillbaks till Östermalm

Nu flyttar vi tillbaka till Östermalm till en fin lokal på Grev Turegatan 21.

Välkomna på en fika vid tillfälle alla gamla och nya klienter!

Vi sitter på andra våningen mot gatan i denna trevliga och centrala lokal.

Vi söker en Juristpraktikant

Vi söker en student som går på 7.e eller 8.e terminen på juristprogrammet och som är intresserad av våra expertisområden.

Vi erbjuder nu en unik möjlighet för en ambitiös juridikstudent att få praktisk erfarenhet genom en praktikplats på vår byrå.

Under denna period kommer du att spela en viktig roll i att bistå med rättsutredningar och att utforma första utkast till juridiska handlingar i våra pågående ärenden.

Studier och praktik i fin harmoni->


Som praktikant hos oss kommer du att:

·       assistera i att genomföra detaljerade rättsutredningar, samla in data och dokument som är avgörande för våra fall,

·       få praktisk erfarenhet i att skriva juridiska dokument under handledning av erfarna jurister, en färdighet som är värdefull för din framtida karriär,

·       delta i möten och samarbeta nära med vårt team för att lära dig processerna för hur man hanterar klientärenden effektivt och

·       få en djupare inblick i den dagliga driften av en serviceinriktad juridisk verksamhet och bidra till att upprätthålla en hög servicenivå för våra klienter.

Vi tror att denna position är idealisk för en student som:

·       går termin 7 eller 8 på juristprogrammet och söker erfarenhet som kompletterar den akademiska utbildningen,

·       har en utmärkt förmåga att kommunicera i skrift, med ett öga för detaljer och en stark önskan att lära sig mer om juridiskt arbete,

·       har ett starkt intresse för att ge förstklassig service och som har samlat på sig erfarenhet från serviceyrken, vilket är meriterande och

·       är organiserad och kan hantera flera uppgifter samtidigt.

Din praktikperiod hos oss kommer att ge dig värdefulla insikter i juridikens värld och ger dig möjligheten att tillämpa och utveckla dina färdigheter i en verklig arbetsmiljö. Om du är redo att ta ett spännande steg i din juridiska karriär och vill arbeta i en miljö som värderar kunskap, service och personlig utveckling, ser vi fram emot din ansökan för denna praktikplats.

Välkommen att skicka din ansökan, tillsammans med betygshandlingar (både gymnasiebetyg och betyg från juristlinjen), senast den 30 april 2024. Urval och intervjuer kommer att göras efter den 30e april. Ansökan mejlas till: dag@wetterberg-advokat.se

Europaparlamentet och Europeiska rådet har kommit överens om Europas nya AI-lag

Ursula von Leyden uttalar sig enligt följande:

EU:s AI-lag utgör det första heltäckande rättsliga ramverket för artificiell intelligens globalt sett. Så, detta är en historisk stund. AI-lagen överför europeiska värderingar till en ny era. Ett åtagande vi gjorde i våra politiska riktlinjer för denna kommissionsperiod – och vi har infriat det.

Vad innebär då detta för EU och Sverige?  

Här är några höjdpunkter från trilogin:

Stora AI-modeller (t.ex. GPT-4)

Med dagens överenskommelse har den första bindande men balanserade ramen för stora AI-modeller ("allmänna AI-modeller") etablerats, vilket främjar innovation längs AI-värdekedjan. En tvåstegsapproach har antagits med transparenskrav för alla allmänna AI-modeller och krav för kraftfulla modeller med negativ påverkan på EU:s inre marknad. För dessa modeller har ett effektivt system utvecklats för att kunna bedöma och hantera sådana negativa risker.

Under trilogin har denna strategi noggrant kalibrerats för att undvika överdriven börda, samtidigt som säkerställandet att utvecklare delar viktig information med AI-leverantörer (inklusive många små och medelstora företag) varit centralt. Man har även enats om tydliga definitioner för att ge rättslig säkerhet för de som utvecklar AI-system.

Skydd av grundläggande rättigheter

När det gäller skyddet av grundläggande rättigheter har betydande tid ägnats åt att finna rätt balans mellan att utnyttja AI:s potential för att stödja rättsväsendet och samtidigt skydda medborgarnas grundläggande rättigheter. Målet är att undvika massövervakning i Europa. En proportionell riskbaserad metod har främjats, vilket gör EU:s AI-lag unik genom att möjliggöra förbud mot AI-användningar som bryter mot grundläggande rättigheter och EU-värderingar, fastställa klara regler för högrisk-AI och främja innovation utan hinder för Ai med låg risk. Under trilogin har detaljerna i denna riskbaserade metod definierats, inklusive välbalanserade förbud såsom ansiktsigenkänning i realtid, med ett begränsat antal väldefinierade undantag och skyddsåtgärder.

Innovation

Inom innovationsområdet har verktyg utvecklats för att främja innovation. Utöver tidigare överenskomna reglerande sandlådor har enighet nåtts om möjligheten att testa högrisk-AI-system under verkliga förhållanden, utanför laboratoriet och med nödvändiga skyddsåtgärder. Man har även enats om att framtidssäkrade tekniska standarder är centrala för regleringen, inklusive vissa miljöstandarder.

Tillämpning

När det gäller tillämpningen har man enats om en robust tillämpningsram vilken skiljer den från många frivilliga ramverk som finns runt om i världen. Det inkluderar marknadsövervakning på nationell nivå och inrättandet av ett nytt AI-kontor inom Europeiska kommissionen. Dessutom innefattar det stränga påföljder för företag som inte följer de nya reglerna.

Sanktionsavgifterna som relaterar till övertramp av förordningen kommer att vara ända upp till 30 miljoner Euro eller 7 % av ett företags omsättning vilket alltså är högre än vid brott mot GDPR.

En ny era för Europa

Europa har positionerat sig som en pionjär och förstått vikten av sin roll som global standardbildare. Nu inleds en ny resa. Därför benämns AI-lagen som en "uppskjutningsramp", vilken ger startups och forskare möjligheten att blomstra genom att säkerställa rättslig säkerhet för deras innovationer. Denna lag markerar inte slutet utan början på en ny era av ansvarsfull och innovativ AI-utveckling som kommer att stimulera tillväxt och innovation för Europa.

Det kan vara värt att påpeka att detta kommer att bli lag inom EU tidigast 2026 eller 2027. Trots detta kan det vara bra att ha kunskap om den kommande förordningen så att man inte bygger in sig i system som senare visar sig vara förbjudna eller kan orsaka problem på andra sätt.

____

WETTERBERG kan hjälpa till med frågor relaterade till AI juridik som utformande av policies för hantering av AI inom organisationer. Vi kan även hålla utbildningar rörande AI och EU:s kommande regelverk samt vad man som organisation bör tänka på vid användning och utveckling av AI-system.

[Texten kan komma att uppdateras med dokument m.m.]





WETTERBERG deltog i Swedish media policy program

Tillsammans med Anette Novak höll Dag Wetterberg ett seminarium rörande: Swedish media policy med speciell fördjupning i Freedom of speech vs. privacy in Sweden.

Anette Novak & Dag Wetterberg

Utbildningen, där NIRAS är huvudman, innebär att 20 st. georgiska journalister, jurister och myndighetspersoner på uppdrag av svenska ambassaden i Georgien och finansiering av SIDA går ett mediaprogram som pågår ett år. I denna del av programmet gör gruppen även besök hos Konstitutionsutskottet på Riksdagen (KU), Myndigheten för Press, Radio och TV (MPRT), Tidningsutgivarna (TU) och SR.

Under seminariet diskuterades den svenska yttrandefriheten som kännetecknas av att våra yttranden skyddas i Regeringsformen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Under seminariet väcktes många tankar och stor nyfikenhet bland de Georgiska deltagarna. Det var en stund av intressant utbyte av tankar samt tid för reflektion.

Bättre villkor för författare och litterära upphovsmän

Regeringen höjer biblioteksersättningen och möjliggör fler stipendier till litterära upphovspersoner för att stärka författares och litterära upphovsmäns ekonomiska villkor och för att skapa möjligheter för konstnärlig utveckling. 

Regeringen och företrädare för de litterära upphovsmännens organisationer har kommit överens om ett nytt avtal om biblioteksersättningen. Avtalet innebär en höjning av grundbeloppet med 8 öre för 2024 och ytterligare 8 öre 2025, vilket ger ett totalt grundbelopp på 2 kronor och 20 öre per utlån. Regeringen avsätter även 8,75 miljoner kronor 2024 och 2 miljoner kronor 2025 för att möjliggöra fler stipendier till författare, översättare och andra litterära upphovsmän. 

Bakgrund

Biblioteksersättningen betalas årligen ut av staten till Sveriges författarfond för att författares, översättare, illustratörers och fotografers verk får lånas ut gratis på bibliotek. Regeringen har en överenskommelse med Sveriges Författarförbund, Svenska Tecknare och Svenska Fotografers Förbund om att man ska förhandla om biblioteksersättningens grundbelopp. Från och med år 2015 avser förhandlingarna biblioteksersättningen för två år i taget.

Tryckfrihetsförordningen blir ett världsminne- uppmärksammat av Unesco

Ett glädjande besked för Sverige och det unika med att vi troligtvis har den första nedtecknade yttrandefrihetslagstiftningen i världen. Unesco har uppmärksammat detta genom att utse TF till världsminne.

Copyright: Unsplash

Ett världsarv på Unescos lista, akvedukten på väg mot S:t Moritz->

Men vad är det då som är så speciellt med vår tryckfrihetsförordning från 1766?

Svenska tänkare-en historisk tillbakablick

Yttrandefriheten är en grundläggande del av vår demokrati och en rättighet som vi i dag ofta tar för given i Sverige. Före 1766 – innan världens första grundlagsfästa tryckfrihet infördes i Sverige – såg det lite annorlunda ut.

Boktrycket initierades i Sverige 1483 och med denna inleddes tryckfrihetens historia. Vid denna tid kontrollerade kungen och kyrkan det tryckta ordet. Kungen avgjorde vilka tryckerier som fick startas och vem som skulle driva dem. Denna kontroll levde kvar länge och först 1941 blev det tillåtet att utan kungens godkännande etablera och driva ett tryckeri – och då endast i landsorten. 1941 fanns dock kravet på att registrera tryckeriet till länsstyrelsen kvar.

Den första gången kungen förmodas ha nyttjat sin rätt var 1526 när Gustav Vasa beordrade att biskop Brasks pressar i Söderköping skulle stängas ned. År 1539 utfärdades ett påbud att allt som var tänkt att erbjudas allmänheten först skulle godkännas av kungen. Censor librorum inrättades – ett institut som innebar att endast skrifter med censorns stämpel fick ges ut. Censorn hade dessutom till uppgift att bevaka bokhandeln och bokimporten för att se till att inget olämpligt hamnade i handeln.

Någon rättslig prövning fanns inte att tillgå utan verksamheten sköttes på administrativ väg. Den som bröt mot censors förbud riskerade livet. Bland de personer som i Sverige betytt mest för införandet av den yttrandefrihet vi har i Sverige i dag ska nämnas Anders Nordencrantz, Anders Chydenius och Peter Forsskål.

Anders Nordencrantz 1697–1772

Anders Nordencrantz ger sin syn på tryckfriheten i skriften Vördsam föreställning till Riksens ständer (1759) där han beskriver censuren som ett förmynderskap för samhällets förnuft eftersom det hämmat samhällets behov av en utveckling inom de olika vetenskaperna samt hållit de styrande okunniga om tillståndet i riket.

Som exempel på det löjeväckande med censur uppger han det faktum att en svensk amiral fått tag på mer detaljerade sjökort från en utländsk makt än han kunnat tillgå i Sverige. En annan viktig hörnsten i Nordencrantz arbete var förslaget att införa ett offentliggörande av lagar, domar och beslut – alltså en första öppning mot offentlighetsprincipen.

Anders Chydenius 1729–1803

Chydenius krävde i sitt riksdagsarbete att censuren skulle avskaffas eftersom han i likhet med

Nordencrantz ansåg att den innebar att sätta en man till domare över hela nationens tankar och förnuft. I stället skulle ansvaret för vad man fick trycka vila på boktryckarna som skulle straffas om de inte följde reglerna. Chydenius försökte också få censor librorum, Niclas von Oelreich, att lägga ned sitt ämbete självmant.

Peter Forsskål 1732–1763

Såvitt jag kan bedöma var Peter Forsskål den vid tidpunkten klarast lysande stjärnan på tryckfrihetens himmel. 1759, endast 27 år gammal, publicerade han den kärnfulla avhandlingen Tankar om borgerliga friheten, vilken endast innehåller 20 stycken. Vid tidpunkten för publiceringen utgjorde dock dessa stycken rena dynamiten och mycket riktigt försökte kungen, efter att först genom sin imprimatur Niclas von Oelreich lämnat tillstånd till utgivning, återkalla hela upplagan om 500 exemplar. Denna insamling gick trögt och endast 79 exemplar återfanns. Konfiskationen gjorde skriften än mer åtråvärd.

Forsskål framhöll att man skulle skriva enkelt och använda vanliga ord eftersom vissa sanningar kan inses av vem som helst medan andra inses först efter studier. Att Forsskåls ord blivit så självklara beror mycket på den djärvhet och framgång han framförde sina argument med. Från den romerske juristen Ulpianus hämtade Forsskål rådet att man ska leva i överensstämmelse med andras rättigheter, att man inte ska skada någon samt att man ska ge var och en vad honom tillkommer. Man ska gengälda andras välgärningar vilket är det sunda förnuftets filosofi som motiveras av människans erfarenheter i en samhällsgemenskap.

Peter Forsskål sammanfattar sin tes på ett briljant sätt:

Av tvenne utvägar äro att avböja skadliga följder av missnöje. Det ena erfordrar bläck, den andra blod. Få de missnöjda yttra sig fritt, så kunna de vederläggas, underrättas och förvandlas till ett upplyst publicum.

Kloka ord som får stå som ett signum för denna yttrandefrihetens jubileumsdag.

Detta är ett utdrag ur boken Medierätt- en handbok av Dag Wetterberg

Se hur vi hjälper klienter i medierättsliga spörsmål->

Fox News betalar 8 miljarder i förlikningskostnader

Det har nu meddelats att Fox News betalar 8 miljarder SEK i en förlikning med rötsräkningsföretaget Dominion.

Det innebär att det inte finns något domslut att referera till men det kan konstateras att ett medieföretags saklighet inte får gå förlorad vid rapportering av nyhetshändelser. Fox News bröt om mot principen om saklighet när de proklamerade att “Valet var stulet” av Biden.

Målet är av intresse eftersom det har bäring på yttrandefriheten där sanningen i nyheten måste beaktas av de etablerade medierna innan de framför dem ofiltrerade. I Sverige är detta reglerat i de sändningstillstånd som ges: https://www.mprt.se/om-oss/om-verksamheten/vara-namnder/granskningsnamnden

I Sverige kan däremot inte ett företag förtalas utan endast individer kan bli förtalade.

Se hur vi arbetar med medierättsliga frågor.

IMY utfärdar reprimand

I ett beslut utfärdar IMY en reprimand mot ett företag som exponerar känsliga personuppgifter i en öppen sökbar databas. IMY förelägger dessutom bolaget att vidta åtgärder så att det inte längre ska vara möjligt för användare att vid sökning på personer kunna ta del av uppgift om att den eftersökta personen varit föremål för tvångsvård på grund av psykisk ohälsa eller missbruk. Åtgärderna ska ha vidtagits senast åtta veckor efter att beslutet vunnit laga kraft.

Anledningen till den milda påföljden, som det får förstås, är att frågan om utgivningsbevisets räckvidd avseende vad som undantas i integritetslagstiftningen har varit höljt i dunkel och prövats på olika sätt i rättstillämpningen. IMY har därför kommit fram till att det i det här fallet inte vore proportionerligt att påföra det aktuella företaget en sanktionsavgift för de konstaterade överträdelserna. Trots detta konstaterar IMY att den konstaterade överträdelsen är av sådan art, allvar och omfattning att det normalt sett hade varit påkallat att utfärda en kännbar sanktionsavgift mot bolaget. Med detta öppnar IMY för att om de fortsätter att exponera känsliga personuppgifter kan sanktioner komma att utfärdas framgent.

Läs beslutet här

Se hur vi arbetar med GDPR

Nyheter hösten 2022

WETTERBERG Advokatbyrå står på tre ben: rådgivning, undervisning och författande av böcker och artiklar. Fokus i arbetet går ut på att utveckla kunskaper inom våra kärnområden nämligen: IT-rätt, Immaterialrätt, Integritet och Medierätt. Dessa kunskaper ska i en förlängning stärka våra klienters verksamhet och ge mervärde i deras arbete.

Spännande konferens vid Christ Church, Oxford

Spännande dagar vid Christ Church, Oxford

I anledning av detta arbete har adv. Dag Wetterberg deltagit i Stockholm Centre for Commercial Law 6th biennial conference vid Christ Church, Oxford. De ämnen som har behandlats är, Rulemaking and enforcement on steroids, Private law efficiency och Reshaping the premises of international economic law and international dispute settlement. Bland föreläsarna har både praktiker så som akademiledamoten Eric M Runesson och ekonomen Klas Eklund talat samt ett antal professorer från Sverige, England, Kroatien och Österrike. Sammantaget har frågorna handlat om vilka utmaningar affärsjuridiken står inför.- ”food for thought”.

Uppdatering av boken Medierätt-en handbok och utökad undervisning

Medierätt- en handbok är en populär handbok som både används i undervisning och av juridiska praktiker. Boken är nu sex år gammal och dessutom slut hos förlaget (Norstedts Juridik) varför den ska uppdateras och komma ut i ny fin form i början av 2023. Boken kommer att bli kurslitteratur på Medierättskursen vid Stockholms universitet fr.o.m. 2023. Förutom att Dag Wetterberg undervisar på IT-rätten vid Stockholms kommer han att undervisa i Medierätt vid Stockholms universitet fr.o.m. oktober 2022.

Nya uppdrag och spännande utmaningar

WETTERBERG Advokatbyrå har förmånen att arbeta med våra kärnområden och får ständigt nya förfrågningar från befintliga och nya klienter. Under hösten kommer vi att hjälpa en ny klient att göra en inventering av samtliga deras immateriella rättigheter och hjälpa dem att skydda sina immateriella tillgångar. I detta arbete ingår även att utbilda deras personal Vi hjälper dessutom ständigt civilsamhällets organisationer eftersom vi vill ge dem specialiserad hjälp till ett juste pris. Just nu hjälper vi en sådan organisation med avtal inom immaterialrätten för att reglera upplåtelser av upphovsrätt till tredje part.

Vi har flyttat till Södermalm

En stor glädje är att vi äntligen hittat en egen, ny och fräsch lokal nära Mariatorget på Söder.

Sammantaget är det en spännande höst vi går mot och vi önskar alla klienter och samarbetspartner en spänstig höst!


IMY granskar söktjänster

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) ska undersöka om ett företag som gör det möjligt att söka efter känsliga personuppgifter i domstolsavgöranden från de allmänna förvaltningsdomstolarna måste följa reglerna i dataskyddsförordningen trots att bolaget har ett så kallat utgivningsbevis.

IMY inleder nu en tillsyn av ett företag som tillhandahåller en rättsdatabas med offentliga handlingar från svenska domstolar och myndigheter, bland annat för bakgrundskontroller vid anställningsförfaranden. Företaget har ett utgivningsbevis enligt yttrandefrihetsgrundlagen vilket ger det ett grundlagsskydd som innebär att verksamheten till stora delar är undantaget från reglerna i dataskyddsförordningen.

De allmänna förvaltningsdomstolarna meddelar avgöranden i många måltyper, som exempelvis överklaganden av Försäkringskassans beslut om rätt till sjukpenning, sjukersättning och assistansersättning samt mål som gäller lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård.

Det finns för närvarande ett lagförslag om att även begränsa grundlagsskyddet för söktjänster som offentliggör personuppgifter om lagöverträdelser, som exempelvis domar i brottmål.

Den granskning som IMY nu inleder avser publicering av känsliga personuppgifter i avgöranden från de allmänna förvaltningsdomstolarna och berör således inte uppgifter om lagöverträdelser.

_____


Se hur vi hjälper klienter med integritetsfrågor

Läs tillsynskrivelsen

Läs rapporten Klagomål mot personsöktjänster med frivilligt utgivningsbevis

Läs mer om utgivningsbevis

Uppgifter om hälsa är en s k känslig personuppgift.

Allt ljus i iUSBÄRAREN

iUSBÄRAREN ges ut av Juridiska Föreningen vid Stockholms universitet sedan 1959. I det senaste numret porträtteras Dag Wetterberg i sektionen ARBETSLIV .