De nya yttrandefrihetsfrågorna

Idag håller advokat Dag Wetterberg ett seminarium vid Stockholms Universitet för juridikstuderande på specialkursen IT-rätt.

Den personliga integriteten och yttrandefriheten kan ibland utgöra varandras motsatser. Den ena rättigheten, yttrandefriheten, skyddar vår rätt att yttra oss och att inte bli censurerade. Den andra rättigheten ska skydda vår rätt till integritet, bland annat att inte förekomma i sammanhang där vi inte vill delta. Rättigheterna kan ofta ses som varandras motpoler, vilket innebär att lagstiftaren måste hitta en balans mellan dessa grundlagsfästa rättigheter.

Skyddet för yttrandefriheten består dels av allmänna regler i regeringsformen, Europakonventionen och EU:s rättighetsstadga, dels av tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Internetmiljön innebär att regleringen av yttrandefriheten ställs inför nya utmaningar. Det handlar både om hur befintliga regler ska tillämpas och om hur regleringarna bör vara utformade för att fungera i Internetmiljön. Seminariet handlar om att få grundläggande kunskaper om yttrandefriheten samt att kunna diskutera och förstå de nya utmaningarna som yttrandefriheten står inför.

Se hur vi arbetar med utbildning

Se hur vi arbetar med Medierätt