Europaparlamentet och Europeiska rådet har kommit överens om Europas nya AI-lag

Ursula von Leyden uttalar sig enligt följande:

EU:s AI-lag utgör det första heltäckande rättsliga ramverket för artificiell intelligens globalt sett. Så, detta är en historisk stund. AI-lagen överför europeiska värderingar till en ny era. Ett åtagande vi gjorde i våra politiska riktlinjer för denna kommissionsperiod – och vi har infriat det.

Vad innebär då detta för EU och Sverige?  

Här är några höjdpunkter från trilogin:

Stora AI-modeller (t.ex. GPT-4)

Med dagens överenskommelse har den första bindande men balanserade ramen för stora AI-modeller ("allmänna AI-modeller") etablerats, vilket främjar innovation längs AI-värdekedjan. En tvåstegsapproach har antagits med transparenskrav för alla allmänna AI-modeller och krav för kraftfulla modeller med negativ påverkan på EU:s inre marknad. För dessa modeller har ett effektivt system utvecklats för att kunna bedöma och hantera sådana negativa risker.

Under trilogin har denna strategi noggrant kalibrerats för att undvika överdriven börda, samtidigt som säkerställandet att utvecklare delar viktig information med AI-leverantörer (inklusive många små och medelstora företag) varit centralt. Man har även enats om tydliga definitioner för att ge rättslig säkerhet för de som utvecklar AI-system.

Skydd av grundläggande rättigheter

När det gäller skyddet av grundläggande rättigheter har betydande tid ägnats åt att finna rätt balans mellan att utnyttja AI:s potential för att stödja rättsväsendet och samtidigt skydda medborgarnas grundläggande rättigheter. Målet är att undvika massövervakning i Europa. En proportionell riskbaserad metod har främjats, vilket gör EU:s AI-lag unik genom att möjliggöra förbud mot AI-användningar som bryter mot grundläggande rättigheter och EU-värderingar, fastställa klara regler för högrisk-AI och främja innovation utan hinder för Ai med låg risk. Under trilogin har detaljerna i denna riskbaserade metod definierats, inklusive välbalanserade förbud såsom ansiktsigenkänning i realtid, med ett begränsat antal väldefinierade undantag och skyddsåtgärder.

Innovation

Inom innovationsområdet har verktyg utvecklats för att främja innovation. Utöver tidigare överenskomna reglerande sandlådor har enighet nåtts om möjligheten att testa högrisk-AI-system under verkliga förhållanden, utanför laboratoriet och med nödvändiga skyddsåtgärder. Man har även enats om att framtidssäkrade tekniska standarder är centrala för regleringen, inklusive vissa miljöstandarder.

Tillämpning

När det gäller tillämpningen har man enats om en robust tillämpningsram vilken skiljer den från många frivilliga ramverk som finns runt om i världen. Det inkluderar marknadsövervakning på nationell nivå och inrättandet av ett nytt AI-kontor inom Europeiska kommissionen. Dessutom innefattar det stränga påföljder för företag som inte följer de nya reglerna.

Sanktionsavgifterna som relaterar till övertramp av förordningen kommer att vara ända upp till 30 miljoner Euro eller 7 % av ett företags omsättning vilket alltså är högre än vid brott mot GDPR.

En ny era för Europa

Europa har positionerat sig som en pionjär och förstått vikten av sin roll som global standardbildare. Nu inleds en ny resa. Därför benämns AI-lagen som en "uppskjutningsramp", vilken ger startups och forskare möjligheten att blomstra genom att säkerställa rättslig säkerhet för deras innovationer. Denna lag markerar inte slutet utan början på en ny era av ansvarsfull och innovativ AI-utveckling som kommer att stimulera tillväxt och innovation för Europa.

Det kan vara värt att påpeka att detta kommer att bli lag inom EU tidigast 2026 eller 2027. Trots detta kan det vara bra att ha kunskap om den kommande förordningen så att man inte bygger in sig i system som senare visar sig vara förbjudna eller kan orsaka problem på andra sätt.

____

WETTERBERG kan hjälpa till med frågor relaterade till AI juridik som utformande av policies för hantering av AI inom organisationer. Vi kan även hålla utbildningar rörande AI och EU:s kommande regelverk samt vad man som organisation bör tänka på vid användning och utveckling av AI-system.

[Texten kan komma att uppdateras med dokument m.m.]