Som att lösa Rubik's kub

Idag meddelade Tribunalen, som prövar överklaganden av bindande beslut från EU:s myndigheter, sitt slutliga avgörande i en fråga som överklagats till domstolen två gånger sedan 2006.

Brittiska Seven Towns registrerade ett Europeiskt 3D-varumärkesskydd för en kub med ett 3x3-rutnät på varje sida (en Rubiks kub) 1999. Tyska Simba Toys ansökte 2006 om ogiltighet av skyddet, och hävdade att eftersom varumärkesskyddet skyddade en teknisk lösning, möjligheten att rotera delar av den kub som visades, var skyddet ogiltigt. Varumärke ska nämligen inte skydda tekniska lösningar, något som istället skyddas genom patent.

Frågan prövades i flera omgångar hos Europeiska Immaterialrättsmyndigheten (EUIPO) och Tribunalen, med olika resultat. Tribunalen återförvisade ärendet till EUIPO, vars beslut så småningom överklagades.

Efter 13 år är alltså frågan avgjord idag: ett varumärke kan inte bestå av en bild av en produkt, där bildens främsta utmärkande egenskaper också är nödvändiga för att uppnå den tekniska lösning som ingår i produkten.

Låter det invecklat? Som att bearbeta en fråga från flera håll; ett steg fram, ett tillbaka.

Lite som Rubiks kub.

Det återstår att se om alla sidor på kuben är lösta. Avgörandet kan överklagas till EU-domstolen, men överklagandet begränsas till rättsfrågor såsom rättegångsfel eller att Tribunalen åsidosatt EU:s rättsordning.

Läs hela domen här.

Läs mer om hur vi hjälper klienter med immaterialrättsliga frågor här.