Apropå avkragning

Uppsala och Stockholms stift ansökte om tillstånd hos Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) att få behandla personuppgifter som rör lagöverträdelser för att kunna utöva tillsyn över präster och diakoner.


Stiftens tillsyn innebär en granskning av hur präster och diakoner utövar sina uppdrag och efterlever avgivna vigningslöften. Tillsynen kan bland annat leda till att de förklaras obehöriga att arbeta som präster eller diakoner, så kallad avkragning.

 

IMY:s uppfattning var att det saknades rättslig grund för personuppgiftsbehandlingen i EU:s dataskyddsförordning (GDPR) och beslutade att inte ge stiften tillstånd. Efter stiftens överklagande beslutar förvaltningsrätten nu att de ska få tillstånd att behandla personuppgifter om lagöverträdelser inom ramen för sin tillsyn över präster och diakoner.

 

Förvaltningsrätten anser att det inte finns något avtal mellan präster/diakoner och Svenska kyrkan som kan utgöra rättslig grund för stiftens behandling av personuppgifter om lagöverträdelser.  Däremot anser förvaltningsrätten att stiftens behandling av personuppgifter kan grundas på en intresseavvägning eftersom behandlingen är nödvändig för ändamål som rör berättigade intressen och de motstående intressena inte bedöms väga tyngre. Stiften beviljas därför de sökta tillstånden.

 

Läs hur vi arbetar med integritetsfrågor

Läs domen här