De nya yttrandefrihetsfrågorna

Idag undervisar Dag Wetterberg trettio studenter som valt IT-rätt som specialkurs på Stockholms universitet.

Dag Wetterberg säger:

“Det är ett stort privilegium att få undervisa på Stockholms universitet. Det handlar om att kunna ge något tillbaks till samhället samtidigt som man får göra något roligt och utmanande. Dagens juriststudenter är oerhört initierade och skickliga på att analysera och juridisk materia och diskutera de centrala frågorna.”

Vad handlar seminariet om?

Seminariet handlar om att få grundläggande kunskaper om yttrandefriheten samt att kunna diskutera och förstå de nya utmaningarna som yttrandefriheten står inför.

Den första delen av seminariet behandlar grundläggande frågor rörande yttrandefriheten. Studenterna förväntas kunna diskutera, reflektera och kommentera de grundläggande begreppen inom TF/YGL samt grundläggande frågor rörande integritet och de undantag som görs i tillämplig integritetslagstiftning.

I den andra delen av seminariet fördjupar vi oss i förhållandet mellan yttrandefriheten och den personliga integriteten. Vi delar in oss i tre grupper och seminariedeltagarna får ett antal frågor vilka redovisas.

Den personliga integriteten och yttrandefriheten kan ibland utgöra varandras motsatser. Den ena rättigheten, yttrandefriheten, skyddar vår rätt att yttra oss och att inte bli censurerade. Den andra rättigheten ska skydda vår rätt till integritet, bland annat att inte förekomma i sammanhang där vi inte vill delta. Rättigheterna kan ofta ses som varandras motpoler, vilket innebär att lagstiftaren måste hitta en balans mellan dessa grundlagsfästa rättigheter.

Bland de frågor som diskuteras kan nämnas att studenterna ska redogöra för förhållandet mellan personlig integritet och yttrandefrihet, hur regleras det legalt? Hur är det reglerat i Sverige?

___

Se hur vi arbetar med yttrandefrihet och integritet